torsdag 27 juni 2013

Reba's Bad Hairday / Rebellions Blazing bullet

Igår fick både två somna in. Lite av en nit att de utvecklat så kasst temperament. Både var verkligen grymt snygga och en fröjd för ögat. Men där slutade det. Hårbollen var rädd, stel och osäker redan när han kom från grossist för lite mer än ett år sedan. Alltid varit lite stöddig. Var redigt buller och bråk i flocken under en tid. Rörde om lite på flockarna och försökte anpassa individerna mot vad de gillade för sällskap. Fungerade nån vecka innan det var igång igen.
Bullet var samma sak. Vid senaste introt i hans bur så visade han ett väldigt osäkert beteende. Burrade upp backade mot men flydde senare iväg. Gick någon vecka och han uppvisade bara mer och mer irritation mot de flesta burkompisarna. Innan var han alltid lite svår att plocka upp och stel när man väl fick tag på honom. Men uppe kunde han slappna av, det började dock också försvinna. Han blev mer och mer oberäknelig utanför buren. Strök sig som en tok i soffan om nån råtta varit där innan, oavsett om det var en burkompis eller nån annan han aldrig mött. Gruffet i buren fortsatte. Minskade ned den flocken till två på 4 och 5 i grupperna för att försöka hitta bråkande länken. Satt hårbollen och bullet i varsin flock var det tjaffs i dom. Satt de i samma var det lugnt i ena flocken. Och sedan small det rejält för hårbollen. Han flipprade ur på flockhanen som nästan är dubbelt så stor. Ende som skadades var hårbollen, han fick ett riktigt bett i foten och ett mindre över ögat. Svullen, halt, på metacam, lugnade han ned sig och fungerade ovanligt bra i sin flock.  Blev enklare att få upp honom och han orkade inte riktigt fly undan. Men gruffen startade igen någon vecka senare men på rätt låg nivå så jag lade mig inte i.

Bullet tappade sin befattning och flög på en hane som inte ens såg att han var nära honom. Dracula fick ett djupt jack i läppen, när jag han fram och föst undan bullet från dracula så vände han sig och och gick på nästa första bästa. Som var pucko och han fick ett riktigt stort jack rakt över ryggen innan pucko han reagera. De både två flög ihop men jag fick tag på bullets svans och halade ut han i den ur buren. Något man inte bör göra, dvs dra en råtta i svansen. Pucko fick ytterligare ett bett på sidan men allt läkte ihop som tur var utans törre problem. Bullet fick sedan sitta ensam och ha tråkigt.
Hade då tre dominanta hanar som behövde extra tillsyn. Vilket jag inte riktigt han med. Skickade ena hanen till andra sidan stan, en hane ett par kvarter bort och hårbollen fick fortsätta i flocken på prov.

Bullet strök sig, fnös när man gick förbi buren och gjorde utfall. Jag kollade med uppfödaren och denne ville inte ha han åter.
Hårbollens fot blev bra och hans humör steg igen, tjaffsade med alla och gav sig på pitch rejält. Som tur var lyckades han slinka ur greppet utan mer än ett rivsår på arslet. Men det var droppen och han åkte in i egen bur.

När bullets foderhem gav mig kravet att jag måste hämta hem honom genast pga de är leds på att bli bitna och hårbollen satt där ensam i sin bur stel som en pinne. Så valde jag att ta avlivning i förstahand på de två och senare ta hem tredje hanen som flipprat i flocken, testa han med fock igen. Funkar det inte blir han kastrerad och testas igen i flock annars ensam hane. Han är ändå avslappnad och mjuk att hantera.
Troligen var jag lite för hård på avlivningen för dessa två, har iaf redan lite ångest för det. Men jag orkar inte strulande hanar som är knasiga i flock och att hanteras. Och livet som ensam hane är inte alltid så värdigt.

Blazing bullet -  S/Blue dumbo
Född:
Uppfödare: Rebellion's / Amanda Fjordell
Kulltema: Black & Blue
Standard: Silver blue eubk dumbo
Avel: Nej. Endast sällskap. För stel och 2 syskon avlidna innan 1 års ålder.
Hälsa: Sjukdomsfri ännu.
Skada: Ca 2½v ålder fick han ett jack i örat.
Vikt: Inte hunnit skriva in 

Bad Hairday
Född: 1/1-12 (aldrig fått när han är född, är troligen 1-2 månader yngre än det jag slängde till med för att regga honom).
Syskon: ett kullsyskon finns neråt småland
Reggnr: 0123/12
Standard: Black eyed siames seal point
Öron: Dumbo
Hårlag: Harley sa uppfödaren. Velveteen säger jag.
Uppfödare: Peter Braak, imp nederländerna
Vikt: 10/6 2012, 311gram
Avel: Ingen avel
Stamtavla: Ingen

Västerås 27/8-2102. 6mån3veckor

Kvalitet: A. Domare: Sandra Lidman
Helhet: Fjäril
Kondition: Bra storlek, ok hull, önskas något mer massa. ok klor, något korta. något fyrkantig svans. något torr svans. mycket litet jack på vänster öra.
Tamhet: God hanterlighet, Nyfiken.
.
Stressfri och go när han kom. Nyfken men lite smått försiktig. Gick inte så bra med att bo ihop med ena hanflocken. Han blev lite mobbad. Detta satte lite små spår med att han blev rädd när man skulle ta upp honom i buren. Fick byta flock och började där slappna av igen.
Nu håller killen på att blomstra. Fortstätter han så här kan han bli väldigt intressant i framtiden. Köptes bara som sällskap och det är han väldigt bra på :-)
Väldigt synd att han fick ett bett vid 3 veckors åldern. Mycket fin och hade varit rolig att ställa.
Men tyvärr har det börjat gå neråt igen för killen. Senaste introt uppvisade han ett riktigt dåligt beteende som jag inte vet om det handlar om osäkerhet eller dominans. Han burrade upp och backade arslet mot, men sedan flydde undan. Därav dras han ur alla avels planer.
Ja det fortsatte med han uppburrande och slutade som bitter, stel ensam hane.


Han var väldigt stel och rädd när han kom hit. Hade en liten snuva som gick över utan medicinering. Växt långsamt framåt i psyket. Varit lite tillbaka dragen och feg i buren. Men väldigt nyfiken. När de andra lekt med mina händer så har han börja komma fram och nosa. Håller sig nära men är inte den som vågade vara med i busandet.
Efter några månader har det släppt en hel del. Han är mer framåt och öppen. Inte första som kommer och hälsar. Men han kommer fram och håller sig nära burluckan.
Blir lite stel/stålsätter sig när man tar tag i honom för att lyfta. Men slappnar av väldigt fort när man börjar lyfta honom. I famnen är han så rätt avlsappnad och kan mysa en del.
Uppvisade bara tabilt och lugnt beteende vid både gångerna han varit med på uställning. Ena gången ställdes han ut. Andra gången bara med för att testa hur han reagerade. 
Fungerar upp och ned i flock. Sista tiden har han varit jävlig kaxig och flera gånger fått sättas i egen bur.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar